fbpx

Порівняння методів гарячого та холодного цинкування

♦

Опубліковано: 01 Березня 2024

Ефективним способом антикорозійного захисту металоконструкцій є цинкування – нанесення тонкого цинкового шару, який захищає поверхню від контакту з навколишнім середовищем та унеможливлює вплив кородуючих факторів. Цинкове покриття діє комплексно: захищає метал від корозії та уповільнює механічний знос. Технологія цинкування реалізується двома способами – гарячим та холодним.

Гаряче цинкування – переваги та недоліки

Гаряче цинкування – це універсальна технологія антикорозійної обробки деталей та конструкцій для галузей будівництва, енергетики, нафтопереробної та газовидобувної промисловості, автопрому, комунального та сільського господарства. Гарячим способом можна оцинкувати:

  • опори ЛЕП, вишки зв’язку та освітлення;
  • дорожні огородження, паркани, сходи;
  • труби, трубопровідна арматура;
  • рами, каркаси;
  • листовий та профільний прокат;
  • автозапчастини.

Технологія передбачає занурення виробу у розплав із вмістом 98,5% цинку при температурі близько 450 градусів. Товщина оцинковки при гарячому цинкуванні –  40…100 мкм, за потреби можна нанести захист до 200 мкм. Гарячий цинк взаємодіє та зв’язується з металом на молекулярному рівні, в результаті на поверхні утворюється міцний сплав металу з цинком. Перейдіть на сторінку гарячого цинкування, і дізнайтеся про переваги та недоліки кожного методу.

Хоч покриття гарячим цинкуванням не вважається декоративним, але цілком підходить для захисту будівельних та промислових металоконструкцій. При підвищених вимогах до естетики на оцинкований метал можна нанести порошкове полімерне покриття у будь-яких кольорах RAL. 

Переваги гарячого цинкування

Надійність. Утворюється більш надійний захисний шар, який захищає метал від агресивних впливів на кілька десятків років, наближає корозійну стійкість металу до нержавіючої сталі.

Міцність. Активна молекулярна взаємодія металу і цинку забезпечує кращу адгезію та більш міцне зчеплення матеріалів, тому захисне покриття не відшаровується, не тріскає в процесі експлуатації.

Оцинковка складних поверхонь. Під час занурення цинковий розплав вільно проникає у важкодоступні місця, отвори, внутрішні кути, завдяки чому вдається покрити цинком деталі складної форми.

Захист від зносу. Окрім антикорозійного захисту, гаряче цинкування захищає метал від механічних ушкоджень. В місцях дрібних подряпин цілісність покриття відновлюється через деякий час.

Стійкість до агресивних умов. Металоконструкції, захищені гарячою оцинковкою, можна експлуатувати в агресивних умовах, у вологому кліматі, у прісних та солоних водоймах, під землею.

Продуктивність. Технологія занурення дозволяє оцинковувати великогабаритні конструкції та виконувати серійні замовлення в короткі терміни.

Недоліки гарячого цинкування

  • Розміри заготовки обмежені габаритами ванни цинкування, але ми нівелювали цей недолік – наше обладнання дозволяє цинкувати великогабаритні металоконструкції до 15 метрів довжиною.
  • Неможливо зробити гарячу оцинковку в процесі експлуатації або монтажа металоконструкцій на об’єкті, адже технологія реалізується у виробничих умовах на спеціальній лінії цинкування, заготовки мають бути транспортовані в цех.
  • Ціна гарячого цинкування вища, але цілком обґрунтована та вигідна при виконанні серійних замовлень та цинкуванні великогабаритних металоконструкцій.

Холодне цинкування – переваги та недоліки

При холодному цинкуванні на металеву поверхню наноситься спеціальний цинковмісний розчин кімнатної температури. Покриття наносять пензлем або валиком, розпилюють краскопультом або використовують метод гальванізації. Холодне цинкування – це простий та економічний спосіб, але існують певні обмеження в його застосуванні.

Переваги холодного цинкування порівняно з гарячим

  • Цинк розподіляється більш рівномірним шаром без напливів.
  • Можна сформувати тонке покриття 5-25 мкм на маленьких поверхнях і тонких деталях, щоб зберегти їх розміри – наприклад, цинкувати метизи, декор, компоненти електронних приладів.
  • Покриття виглядає більш естетично, тому застосовується для захисту декоративних елементів та меблевої фурнітури.
  • Ціна холодного цинкування невеликих штучних виробів більш доступна.

Недоліки холодного цинкування

  • Метод є менш надійним порівняно з гарячим цинкуванням, антикорозійний захист слабшає з часом.
  • Потрібна більш ретельна підготовка та очищення поверхні.
  • Важко або неможливо оцинкувати холодним способом внутрішні порожнини деталей, обробити важкодоступні ділянки.
  • Холодне цинкування не використовується для складних умов експлуатації в агресивному середовищі.
  • Метод достатньо трудовитратний при нанесенні покриття на великогабаритні металоконструкції.
  • Цинкове покриття, нанесене холодним методом, є менш стійким до механічного зносу.
  • Холодна оцинковка може потребувати реставрації та оновлення вже через декілька років. 

Як обрати метод цинкування – гаряче чи холодне?

При виборі методу цинкування потрібно брати до уваги умови експлуатації та агресивність середовища, яке буде впливати на металевий виріб. Велику роль відіграє місце розміщення – закритий чи відкритий простір, вплив ультрафіолету, вологість клімату.

Для маленьких деталей простої форми з більш високими вимогами до естетики покриття та легкими умовами експлуатації можна обрати холодне цинкування. Також холодний метод обирають у випадках, коли необхідно оцинкувати металоконструкцію без її демонтажу, зекономити на вартості оцинковки або захистити тимчасову конструкцію. 

Якщо шукаєте максимально надійний спосіб захисту відповідальних металевих конструкцій, які встановлюються на вулиці під впливом агресивних атмосферних факторів – єдиним правильним рішенням стане гаряче цинкування, яке забезпечить антикорозійний захист більш ніж на 50 років без ремонту та реставрації. 

Для замовлення послуги гарячого цинкування звертайтеся в компанію “ДП-Україна” – маємо власну лінію цинкування, реалізуємо повний технологічний цикл, надаємо гарантії довговічності оцинкованого виробу.